Lélek
Az ország egyik legismertebb tanára, Balatoni József elárulja, hogyan lesz élményteli a nyári készségfejlesztés.

A nyári szünet nem csak láblógatás a gyerekeknek: muszáj kipihenniük a stresszt, a fegyelmet – és egymást is. Plusz rengeteg dolgot megtanulhatnak ilyenkor, amire suli közben nincs idő! Jocó bácsi szerint a legfontosabb, amit a szülőknek észben kellene tartaniuk a nyári szünet megtervezésekor, hogy a gyerekek számára az igazi pihenést a semmittevés jelenti. Vannak felnőttek, akik maximum pár napig viselik a láblógatós nyaralást, és aktív pihenésre van szükségük, de a gyerekek nem így működnek.
„Ha ragaszkodunk hozzá, hogy egy kis tanulás, fejlesztés is sorra kerüljön, azt csakis játékos, észrevétlen, erőlködéstől mentes formában iktassuk a programok közé. Egy-egy feladatlap, fejlesztő füzet könnyen lehet hangulatrontó, főleg azoknál, akiknek nem sok sikerélményük van év közben a suliban, óvodában” – mondja Jocó bácsi. De szerencsére rengeteg más lehetőség van, hogy hasznos és fontos képességeket sajátítsanak el a gyerekek. Vegyük őket sorra!

Tervezzünk előre!

Kezdjünk hozzá úgy, hogy gyűjtse össze a gyerek egy hétre, milyen elfoglaltságokhoz van kedve, mire vágyik. Gondolja át azt is, mit szeretne olvasni, mit akar mindenképpen megnézni. Találja ki, hogy otthon miben tudna segíteni, milyen feladatokat vállal el, azokat mikorra tudja elvégezni. „Hagyjunk bőven helyet énidőnek, amikor tényleg azt csinálhat, ami neki tetszik – akár semmit! Fontos, hogy a végső terv közös kompromisszum eredménye legyen, a gyerek önként határozza meg, milyen házimunkát vállal, és aztán ragaszkodjunk ennek betartásához. De a közös játék, kirándulás ideje is mindenképpen legyen fix – figyelmeztet Jocó bácsi. – A tervezés azoknak a gyerekeknek különösen fontos lehet, akiknek esetleg pótvizsgázniuk kell. A nyár első felében őket is hagyjuk békében, aztán közösen dolgozzuk ki a tanulási tervet, és mehet a felkészülés – folytonos stresszelés, piszkálás nélkül, mert az csak ront a helyzeten!”

EREDMÉNY: Megérti, hogyan haladjon lépésről lépésre a nagyobb célok felé, hogyan ossza be az idejét, és hogyan vegye ki a részét a család közös feladataiból.

Strandoljunk homokos parton!

Vagy csak úgy egyáltalán, strandoljunk! „A pancsolás, vízben ugrálás felszabadult dolog, nagyon élvezik a gyerekek. Még azok is, akiknek a mozgása a parton ügyetlenebb a többiekénél – a vizes játék számukra is sikerélményeket jelenthet. A homokos strand (de akár az apró kavicsos is) játékra inspirál, különleges, még jobb választás, mint egy medencés fürdő.” És nem muszáj tengerhez utazni érte, Magyarországon például Abádszalókon, Orfűn, a Lupa-tónál, Alsóörsön, Dunaharasztiban, Kecskeméten, a Záportározói tónál és Domonyvölgyben is található ilyen.

EREDMÉNY: A homokban szaladgálás, a homokvárépítés, a sarazás és a kagylógyűjtés nem csak kikapcsol vagy oldja a stresszt, hanem fejlesztheti a nagy- és finommozgásokat is.

Osszuk be a zsebpénzt!

Ez nyári programnak is szuper, de egész évben érdemes próbálkozni vele. „A házimunkáért adott pénz szerintem nem feltétlenül jó megoldás, inkább a zsebpénz beosztása, egy célra gyűjtése az, ami fontos – teszi hozzá Jocó bácsi. – A nyaralás különlegesen jó alkalmat kínál, hogy a gyerek megtanuljon tervezni, tudatosítsa, hogy minden extra program pénzbe kerül, és nem várt kiadásokkal is kalkulálni kell. A tudatos nevelés nagyon fontos, de nem az a cél, hogy direktben, információkkal bombázzunk. Elég, ha a gyerek segít kiszámolni például, hány gombóc fagyi jön ki a nálunk lévő apróból, mennyi strandbelépőt tud venni a heti zsebpénzéből, mennyi tartalékot vigyünk magunkkal a nyaralásra…”

EREDMÉNY: Felelősséget, tervezést tanul, és az önbizalma is fejlődik attól, hogy saját maga dönthet ilyen számára fontos kérdésekben.

Menjünk vártúrázni!

A kirándulás és a történelemmel való ismerkedés jól összeköthető. Amire figyeljünk, hogy ez ne kényszer legyen! Jó ötlet, ha a szülő játékosan, mesélve, saját élmények közé szőve adja át az érdekességeket. „A kirakott információs táblák kötelező felolvastatása mérhetetlenül unalmas a gyerekeknek, elveszi a kirándulás örömét. Lehet helyette akár előre együtt felkészülni könyvekből, internetről, aztán a helyszínen mindenki mondja, ami eszébe jut, és egyébként meg csak jól érzi magát… Vagy válasszunk olyan helyet, ahol van interaktív kiállítás, a gyerekek beöltözhetnek korabeli ruhákba, kérdezhetnek, kipróbálhatnak, kézbe vehetnek fegyvereket, lovagolhatnak.”

EREDMÉNY: Megértheti, hogy a történelemtanulás nem a száraz tények bemagolásával egyenlő. Ha játékosan kapja vagy ő maga keresi meg az információt, észrevétlenül tanulja meg, és sokkal könnyebb lesz majd felidéznie, ha az iskolában is tanulnak róla.

Rendezzük az emlékeket!

Tökéletes szünidőzáró program lehet, hogy összegyűjtjük mindazt, ami kedves emlék a nyárból, és valamilyen formában rendszerezzük. Lehet belőle albumot készíteni, emlékképet ragasztani, dobozokba gyűjteni és felcímkézni – kreativitástól, kézügyességtől függően. „Jó ötlet lehet az »élménybefőtt«:  minden családtag cetlire írja a legkedvesebb emlékeit, kiválasztja a neki legfontosabb apróságokat (kagylót, kavicsot, belépőjegyet, szalagot), és egy befőttesüvegben elteszik télre – adja az ötletet Jocó bácsi. – Nagyon jó lesz akár csak pár hét után újranézegetni!”

EREDMÉNY: Fejlődik a kreativitása, a kézügyessége. Az élmények elmesélése, összefoglalása ráadásul közelebb hozza egymáshoz a családtagokat.

 

Blake Meyer – Unsplash
Nem baj, ha uncsi
Az egyik legjobb fejlesztő „program”, ha néha hagyjuk unatkozni a gyereket. „Adjunk neki időt arra, hogy kitalálja, mivel szeretne foglalkozni, mi érdekli, mi köti le. És akkor se siettessük, ha ez sokszor a »semmi« – figyelmeztet Jocó bácsi. – Előbb-utóbb úgyis elfoglalja magát valamivel, amikor végre igazán kipihent. Ne mi mondjuk meg, mit csináljon üres idejében, hanem hagyjuk, hogy próbálkozzon, kísérletezzen. Nem kell, sőt nem szabad minden egyes percet beosztani, fontos, hogy a programok között mindig legyen szabad mozgástér. A jó nyaralás is olyan legyen, amelyre mindenki választ egy programot, amit ő igazán szívesen csinálna – és azt a többiek is nyűglődés, szájhúzás nélkül végigcsinálják és élvezik. Ez egy nyaralásra igazán nem sok kompromisszum, és aztán a többi idővel lehet rugalmasan gazdálkodni.”