Tervezzük a nyarat, és nagy programkeresésben vagyunk? A vakáció minden napjára van egy tippünk!
élménynaptár
e heti tippünk
Szentendre: Éjjel-nappal Fesztivál

Budapestről még hajóval is elindulhatunk, így akár még teljesebbé tehetjük a programot. A kikötőtől egy ugrás az óváros. Bámuljuk a macskaköves utcákat, majd meglátjuk: hoppá, csillár lóg az utcán a fejünk fölött? És ez nem is varázslat? Ráadásul most éjszakára sem zár be a város? Hát ezt mindenképpen látni kell. Na de az már biztos, hogy egy varázsló műve, hogy minden épület színpompás fénybe borul… A gasztronómiai és művészeti programok csak ráadások.

programtervező sablon
Nyomtasd ki, írd tele!
Letöltés

Programok jó idő esetére

június 16.

Balatoni láz

Balatonfüred: Bor, Balaton, Játék

A 90. Ünnepi Könyvhéthez és a 18. Gyermekkönyvnapokhoz kapcsolódó rendezvényen a füredi Vaszary kertben tartják a gyerekprogramokat. 16-án az ott található Donga Játékparkban Bor-Balaton-Játék címen tartanak foglalkozásokat, amelynek keretében a kicsik és nagyok megismerkedhetnek a balatoni vidék halaival, madaraival, védett állataival. Megtudhatják, milyen különleges helyek vannak a Balaton-felvidéken, milyen régi hajók közlekednek akár még ma is a tavon, hol találhatók régi várak a környéken… Természetesen lesz könyvbemutató is: 16-án Révész Emese „Simi és a rendetlen betűk” című műve mutatkozik be 11 órától.

Jó időre

június 14. - június 21.

Virágszedésre fel!

Tihany: Levendula Fesztivál

Igaz, hogy a Levendula Hetek rendezvény hallatán főleg az anyukáknak csillan meg a szeme, de nem csupán azért jó program a gyerekünket is magunkkal vinni, hogy gyönyörű családi fotók készülhessenek a levendulamezőn, hanem mert nekik is jó program a kis kosárba maguknak vagy anyának lelkesen gyűjteni a virágot. Amerre a szem ellát, mindenhol virágzik a csodás lila virág, az egyik legideálisabb nyári napnak nézhetünk elébe. Csak a „szedd magad” kosárért kell fizetni.

Jó időre

június 18.

Indulhat a nyomkeresés!

Szilvásvárad: Az időutazó

A szabadtéri sci-fi játék egyáltalán nem könnyű kaland, 2-6 fős csapatokban kell megoldanunk a rejtélyt, keresnünk a nyomokat, megfejteni a rejtélyeket, és megtalálni az időgépet. A kétórás játék során 4 kilométert bandukolhatunk Szilvásváradon, így túrának sem utolsó a jövőt kutató izgalmas kaland. Tizennégy éves kortól ajánlott, minden nap játszható.

Fizetős programJó időre

június 24.

Szentjánosbogár-rajzás

Alcsút: Alcsúti Aborétum

Ma van az utolsóelőtti nap, hogy este szentjánosbogarakat nézhetünk az arborétumban. Kicsiknek-nagyoknak jó szórakozás az egyre nagyobb sötétségben bolyongani, és figyelni, hátha feltűnik valahol egy világító bogár. Van, hogy egyhez sincs szerencséje az aktuális kirándulócsapatnak, és mégis jó móka az éjszakai sétálás. De van, hogy csak új rajzanak a bogarak – az pedig felejthetetlen élmény! Érdemes a Facebook-oldalukat is rendszeresen nézni az akár óránként frissülő információkért.

Fizetős programJó időre

június 27.

Esti séta az állatkertben

Budapest: Fővárosi Állat- és Növénykert

Ez a program kihagyhatatlan! Bekukkanthatunk a kulisszák mögé – az állatorvosi rendelőbe, a takarmánykonyhára, lezárt akváriumokba –, és persze kileshetjük az állatok éjszakai életét. Nem vagyunk tapintatlanok, az állatok már megszokták: a nyári hónapokban csütörtök esténként éjszakai látogatók érkeznek hozzájuk. Várnak minket a zsiráfok, a kígyók, és a tapírok is alig várják, hogy kilessük őket hálósipkában. Dzsungelkaland Budapesten!

Fizetős programJó időre

június 29.

Egri vigasság

Eger: Kaláka Fesztivál

Negyvenedik születésnapját ünnepli idén a Kaláka Fesztivál. Szombaton, a Csupa Csoda Vándor Játszótéren egész délelőtt lesz interaktív program a gyerekeknek, de természetesen színházi előadás és koncert is. A Kereplő Színház a Csizmás Kandúr meséjét hozza el, az Apnoé zenekar pedig a Kincskereső Kisködmönről mesél. És természetes, hogy a Kaláka is fellép: fél tizenkettőtől ad koncertet, hogy mindenki odaérjen.

Fizetős programJó időre

július 6.

A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Budapest: Városmajori Szabadtéri Színpad

A délelőtti, mindössze 45 perces zenés előadásra a Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül kerül sor. A kiskakas és a török szultán viaskodását elmesélő történet előtt a gyerekek megismerkedhetnek a hangszerekkel, hogy könnyebben megérthessék a zene nyelvén is a mesejátékot. Az illusztrációk is egészen különlegesek lesznek, a helyszínen alakulnak, lesz mire figyelni a lurkóknak.

Fizetős programJó időre

július 10. - július 14.

Palacsintaparadicsom

Derekegyház: Palacsintafesztivál

Ennek a programnak lehetetlen ellenállni. Palacsinta minden mennyiségben és ízben. Idáig minden évben rekordokról is be tudott számolni a falu: elnyerték a leghosszabb, a legnagyobb (másfél méter átmérőjű), a legérdekesebb palacsinta címét. Állítsuk fel idén az „Én gyerekem ette meg a legtöbb palacsintát Derekegyházán!” Guinness-rekordot is! Mert persze hogy lesz palacsintaevő verseny, sőt palacsintatánc is!

Jó időre

július 12.

Nemecsek és társai

Balatonakali: Pál utcai fiúk

Ha láttuk a Vígszínházban azért, ha nem, azért. Ha olvasta már a gyerek, azért, ha nem, azért. Molnár Ferenc világhírű regényében a főhősök, Nemecsek, Boka és Áts Feri a barátságra, az árulás természetére, az esendőségre, a hazaszeretetre és a hősiességre tanítják a kicsiket és a nagyokat. A Pál utcai fiúk vígszínházi változata ezúttal a Pannon Várszínház előadásában látható.

Fizetős programJó időre

július 12. - július 14.

Palotás játékok

Visegrád: Visegrádi Palotajátékok

Szinte mindenki hallott már a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokról, de kevesebben tudják, hogy a 35. alkalommal megrendezett fesztivál a középkor egyik legfontosabb eseményének, az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak állít emléket. Lesznek lovagi tornák, királyi menet, fáklyás felvonulás – minden, ami gyerekünket érdekelheti egy középkori várban sétálva. Tartanak vásárt, lesznek koncertek – de a szülők kedvére királyi borudvart is felállítanak.

Fizetős programJó időre

július 12. - június 21.

Irány a Fertő tó!

Hegykő: Tízforrás Fesztivál

A Fertő tónál található Hegykőn számos nagynevű előadó lép fel ezekben a napokban. De ha mi nemcsak koncertélményre vágynánk, arra is van lehetőség. Szívesen körbenéznénk például a környéken? A rendezvény keretein belül van lehetőség lovaskocsikázásra, madárlesre, kenutúrára – érdemes körülnézni a település honlapján, illetve Facebook-oldalán.

Fizetős programJó időre

július 20. - július 21.

Elő az evezőket!

Szigetköz: Vízitúra

Egy- vagy kétnapos vízitúrára nevezhetünk be, hogy meseországban kenuzhassunk. Nem baj, ha nem vagyunk tapasztalt vízitúrázók, előzetes egyeztetés után, kiképzik a résztvevőket, hogy könnyedén evezhessenek a békalencsés zöld gyepen, egy eldugott világban.

Fizetős programJó időre

július 23.

Magyar népmese a gyulai ligetben

Gyula: A sündisznó

A vár mögötti ligetben kerül sor A sündisznó című bábelőadásra, jó móka lehet az egész napos pancsolás után. 45-50 percig tart az interaktív előadás, amelyben az önként jelentkező bátor gyerekek is szerepelhetnek. A klasszikus magyar népmesét dolgozza fel a színpadi társulat.

Fizetős programJó időre

július 23. - július 24.

Nyilas Misi hazatér

Debrecen: Légy jó mindhalálig musical

A debreceni Nagyerdőben, a Szabadtéri Színpadon mutatják be a Móricz Zsigmond 1920-ban írt, örökérvényű regényéből készült darabot. Nyilas Misi halhatatlan történetét egy több mint százfős szereplőgárda kelti életre.

Fizetős programJó időre

augusztus 1. - augusztus 3.

Felejthetetlen irodalomóra

Eger: Egri csillagok musical

Az Agria Nyári Játékok keretében bemutatott történelmi musical helyszíne az egri vár. Több mint 120 szereplő kelti életre Gárdonyi Géza halhatatlan regényét. Nincs is jobb helyszín rá az eredetinél, talán így közelebb is kerül a gyerekünkhöz a történet, ha esetleg gondjai lennének a nem rövid kötelező olvasmánnyal…

Fizetős programJó időre

augusztus 2.

Vitéz László szerelmes

Gyula: Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai, bábelőadás

A vár mögött, az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása programsorozat keretén belül mutatják be a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadását gyerekeknek. Az első székely bábhős, Vitéz László és felesége története három- és tízéves kor közötti gyerekeknek ajánlott.

Jó időre

augusztus 7.

Dottóra fel!

Zalakaros: Kisvonattal a bivalyrezervátumba

Minden szerdán és szombaton Zalakarosról a Dotto nevű kisvonattal átmehetünk a Kis-Balatonhoz és a kápolnapusztai bivalyrezervátumba – ha arrafelé járunk, érdemes észben tartani. Gyerekünknek már a vonatozás élmény lesz, nem csak a rezervátumban látottak, ahol a bivalyokon kívül többek között őzek, szarvasok, kecskék is élnek, és szelídségük miatt van lehetőség rá, hogy valóban közelebbről meg lehessen ismerkedni velük.

Fizetős programJó időre

augusztus 9.

Hogy ne lopjuk a napot!

Veresegyház: A Mézga család, zenés vígjáték

Ki ne rajongana a Mézga szülőkért, a két gyerekért, Aladárért és Krisztáért? Máris szomszédról nem is beszélve… A Veres 1 Színház előadásában most színdarab formájában is jól szórakozhatunk a népszerű hősök aktualizált sztoriján – a Mézesvölgyi Nyár nagyszínpadán.

Fizetős programJó időre

augusztus 11.

Legendák nyomában

Budapest: Rúzsa Sándor, az alföldi betyár – mesejáték

A Szabad Tér Színház a Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt reneszánsz délelőttöket szervez. A vásári bábjáték (45 perc) mellett interaktív játék, kézműves foglalkozás, dal- és tánctanulás is várja a kicsiket. Ha valaki bábozni szeretne az előadás után, arra is van lehetőség. Pontos helyszín: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett található Szent Margit kolostor-romok, minden vasárnap délelőtt más előadás látható!

Jó időre

augusztus 12.

Esti mese helyett

Gyula: Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány – zenés mesejáték

Esti program Gyulán: A békéscsabai Jókai Színház előadását az Erkel Ferenc Művelődési Központban nézhetjük meg, a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál keretein belül. Mátyás király igazmondó juhásza és aranybáránya a történet főszereplői, és persze a szomszéd: Burkus király, aki kételkedik a juhász őszinteségében. Fogadást kötnek Mátyással, a többit pedig meglátjuk…

Fizetős programJó időre

augusztus 14.

A hagyományok útján

Hortobágy: Nemzeti Park – Gyalogtúra

A Mesél a múlt – Gyalogtúra a Meggyes Csárdához program keretén belül olyan helyre látogathatunk el, amit biztos, hogy nem látott mostanában a gyerekünk. Az 18. században épült csárda ma is olyan környezetben található, ami távol esik a „civilizációtól”. Korabeli bútorokat, tárgyakat láthatunk, megismerkedhetünk a füstös konyha, a tisztaszoba fogalmával. Megtapasztalhatjuk, hol éltek, ettek, mulattak, aludtak a pásztorok. Máskor is szerveznek kirándulást, érdemes figyelni a honlapjukat!

Jó időre

augusztus 15.

Több mint állatsimogató

Gyenesdiás: Állatfarm

Az állatfarmon a gyerekek nemcsak megnézhetik az állatokat, hanem simogathatják, etethetik is őket. Ki ne szeretne a kezében fogni egy icipici sárga kiskacsát, vagy kukoricával etetni az állatseregletet? Boldog gyerekarcokra számíthatunk, a bátrabbak pedig még a kecskefejést is kipróbálhatják. Mi pedig, ha szeretnénk, vásárolhatunk kecsketejből készült finomságokat. Bármikor a nyár folyamán is látogatható.

Fizetős programJó időre

augusztus 17.

Naplemente a tavon

Balatonmáriafürdő: Esti sétahajózás

Alig két hét van hátra a nyári szünetből, ami nem lenne teljes balatoni naplemente nélkül! Nagyobbacska gyerekeink minden bizonnyal értékelni fogják, ha befizetjük a családot egy egyórás tavi hajókázásra, amely során nem mindennapi szemszögből gyönyörködhetünk a naplementében. A hajó Balatonmáriafürdőről indul, a programra máskor is van lehetőség.

Fizetős programJó időre

augusztus 18.

Építkezésre fel!

Budapest: Miniversum – Makettház-készítés

A Miniversum hétvégi játszóházi foglalkozásain építhetnek gyerekeink házat, sőt kertet is füvesíthetnek, hogy teljes legyen az összkép – a műveket haza is lehet vinni az összerakás után. Még digitális vonatozás is van, iPaddel, de akik a hagyományos játék hívei, azok sem maradnak program nélkül, természetesen adott a kézműveskedés is. Azoknak ajánljuk főként, akik szeretnének elmerülni a modellezés, a terepasztalok világában. Minden szombaton és vasárnap nyitva tart a játszóház

Jó időre

augusztus 20.

Szent István-nap

Ópusztaszer: Nemzeti Történeti Emlékpark

István király ünnepén az Árpád-emlékmű előtti téren ismert előadóművészek segítségével emlékeznek meg az államalapító uralkodóról. Ha a család már egyébként is tervezte megnézni a Feszty-körképet, ez a nap jó alkalom arra kirándulni. És persze ott vannak a jurták, a skanzen, a gyógynövényház – melyek kitűnő ünnepi programot kínálnak, egész napra.

Jó időre

augusztus 27.

Életre kelt Tüskevár

Fertő-tó: Kenutúra

A kenutúrán 6-14 éves gyerekek vehetnek részt, a kirándulás során a Fertő nádasát evezik körbe. A csatornák, a túrázók a nádasba zárt tavak élővilágát vehetik szemügyre, és nem is keveset fognak evezni a kalandos úton: összesen hat kilométert.

Fizetős programJó időre

augusztus 30.

És láss csodát!

Szentendre: Éjjel-nappal Fesztivál

Budapestről még hajóval is elindulhatunk, így akár még teljesebbé tehetjük a programot. A kikötőtől egy ugrás az óváros. Bámuljuk a macskaköves utcákat, majd meglátjuk: hoppá, csillár lóg az utcán a fejünk fölött? És ez nem is varázslat? Ráadásul most éjszakára sem zár be a város? Hát ezt mindenképpen látni kell. Na de az már biztos, hogy egy varázsló műve, hogy minden épület színpompás fénybe borul… A gasztronómiai és művészeti programok csak ráadások.

Jó időre