Tervezzük a nyarat, és nagy programkeresésben vagyunk? A vakáció minden napjára van egy tippünk!
élménynaptár
e heti tippünk
Szentendre: Éjjel-nappal Fesztivál

Budapestről még hajóval is elindulhatunk, így akár még teljesebbé tehetjük a programot. A kikötőtől egy ugrás az óváros. Bámuljuk a macskaköves utcákat, majd meglátjuk: hoppá, csillár lóg az utcán a fejünk fölött? És ez nem is varázslat? Ráadásul most éjszakára sem zár be a város? Hát ezt mindenképpen látni kell. Na de az már biztos, hogy egy varázsló műve, hogy minden épület színpompás fénybe borul… A gasztronómiai és művészeti programok csak ráadások.

programtervező sablon
Nyomtasd ki, írd tele!
Letöltés

Ingyenes programok

június 15. - június 16.

Irány Kabóciádé!

Veszprém: Kabóciádé Családi Fesztivál – Cirkuszünnep

Gondolnánk, hogy Veszprémben a gyerekek egyik kedvenc szava a kabóca? Állítólag majd’ mindegyik szája mosolyra húzódik, ha meghallja. Hogy miért? Erről a hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvendő fesztivál „tehet”. A város egyik legnagyobb gyerekrendezvényén két napra minden család Kabóciádé lakójává válik. Lehet piknikezni a királyi párral, sőt éjszakai kalandtúrán is részt vehetünk Borókával és Habakukkal. Kinyit a Kabóca Házikó a legkisebbeknek, ahogyan kézműves foglalkozásokkal és kreatív játékokkal is készülnek a gyerekek fogadására. A bábszínházról nem is beszélve. Rossz idő esetén sem kell lemondani róla, a szervezők gondoskodnak arról, hogy legyen fedél a fejünk felett.

Jó időreRossz időre

június 16.

Balatoni láz

Balatonfüred: Bor, Balaton, Játék

A 90. Ünnepi Könyvhéthez és a 18. Gyermekkönyvnapokhoz kapcsolódó rendezvényen a füredi Vaszary kertben tartják a gyerekprogramokat. 16-án az ott található Donga Játékparkban Bor-Balaton-Játék címen tartanak foglalkozásokat, amelynek keretében a kicsik és nagyok megismerkedhetnek a balatoni vidék halaival, madaraival, védett állataival. Megtudhatják, milyen különleges helyek vannak a Balaton-felvidéken, milyen régi hajók közlekednek akár még ma is a tavon, hol találhatók régi várak a környéken… Természetesen lesz könyvbemutató is: 16-án Révész Emese „Simi és a rendetlen betűk” című műve mutatkozik be 11 órától.

Jó időre

június 14. - június 21.

Virágszedésre fel!

Tihany: Levendula Fesztivál

Igaz, hogy a Levendula Hetek rendezvény hallatán főleg az anyukáknak csillan meg a szeme, de nem csupán azért jó program a gyerekünket is magunkkal vinni, hogy gyönyörű családi fotók készülhessenek a levendulamezőn, hanem mert nekik is jó program a kis kosárba maguknak vagy anyának lelkesen gyűjteni a virágot. Amerre a szem ellát, mindenhol virágzik a csodás lila virág, az egyik legideálisabb nyári napnak nézhetünk elébe. Csak a „szedd magad” kosárért kell fizetni.

Jó időre

június 19.

Ha szerda, akkor ÓKK

Budapest: Óbudai Kulturális Központ

A nyári szünet alatt több alkalommal is klasszikus bábszínházzal, koncerttel, kreatív kézműves programmal készül az ÓKK. Ezen a szerdán a Budai Bábszínház Kalap, kaland című előadását tekinthetjük meg délelőtt, a kézműveskedés során pedig folttechnikával tanulnak meg könyvborítót készíteni a gyerekek.

Jó időreRossz időre

június 21. - június 23.

Minden, ami fagyi

Budapest: Nagy Budapesti Fagylalt Ünnep

Az Allee Bevásárlóközpont melletti gasztrosétányon rendezik meg idén is a fagylaltünnepet, ahol több mint százféle fagyikülönlegességet lehet majd kóstolni. Ha nem a csoki mellett tette volna le a voksát Gombóc Artúr, most majd megzavarodna a nemzetközi fagylaltcsodákat látva és kóstolva. Lesz jégkrém Japánból, Thaiföldről és természetesen Olaszországból is, ahogyan fagyitorta, fagyiburger és rántott fagyi is! A belépő ingyenes, de a finomságokért fizetni kell.

Jó időreRossz időre

június 22. - június 23.

Irány a Hajógyári!

Budapest: Gyereksziget

Ha idén még nem voltunk kint az Óbudai Hajógyári-szigeten zajló, évek óta nagy népszerűségnek örvendő, júniusi gyerekrendezvényeken, ezen a hétvégén tehetjük meg utoljára. Az Apacuka zenekar minden korosztály számára felhőtlen szórakozást ígér. Bíró Eszter pedig Időradír című koncertjével szerez örömet a kisgyerekeknek. Van természetesen akadálypálya, ha a felesleges energiát kellene levezetni, lehet bicajozni, alkotni fűvel, fával, homokkal. Annyi a program, hogy tényleg érdemes felcímkézni a gyereket, ha esetleg nagy lelkesedésében elkóborolna.

Jó időreRossz időre

július 2.

Bábtervezés mesterfokon

Bábtervezés mesterfokon

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára és a Budapest Bábszínház közös kiállítását nézve jól érezheti magát gyerek és szülő is egyaránt. Érdekes összehasonlítani, hogyan változott bizonyos mesehősök megformálása az évek előrehaladtával. Milyen volt Csipkerózsika egy évtizedekkel ezelőtt készített bábként, és hányféle lehet Aladdin vagy éppen maga az ördög? A tárlat augusztus 31-ig megtekinthető.

Jó időreRossz időre

július 5. - július 7.

Miénk a város!

Győr: Győrkőcfesztivál

Nem túlzás azt állítani, hogy a Vaskakas Bábszínház szervezésében zajló esemény idején egész Győr egyetlen nagy játszótérré változik. És milyen izgalmas az egy gyerek számára, amikor a város kulcsát a város vezetője, a polgármester tényleg, ünnepélyesen odaadja a kicsiknek!

Jó időreRossz időre

július 8.

Repülünk a reneszánszba

Debrecen: Panoptikum kiállítás

Megismerkedhetünk Mátyás király udvarával, méghozzá a CodEx Mátyás király Panoptikumban. Megnézhetjük, milyen lehetett igazságos királyunk udvarában sétálni, a figurák öt enteriőr és több témakör köré szerveződnek. Megjelenik a fekete sereg, szó lesz a művészetekről, vallásról, tudományról, és persze a szerelemről is. Egész nyáron várja kis látogatóit a reneszánsz időutazás, korhű díszletben.

Jó időreRossz időre

július 10. - július 14.

Palacsintaparadicsom

Derekegyház: Palacsintafesztivál

Ennek a programnak lehetetlen ellenállni. Palacsinta minden mennyiségben és ízben. Idáig minden évben rekordokról is be tudott számolni a falu: elnyerték a leghosszabb, a legnagyobb (másfél méter átmérőjű), a legérdekesebb palacsinta címét. Állítsuk fel idén az „Én gyerekem ette meg a legtöbb palacsintát Derekegyházán!” Guinness-rekordot is! Mert persze hogy lesz palacsintaevő verseny, sőt palacsintatánc is!

Jó időre

július 20.

Vigyázz, sárkány!

Hollókő: Mesés várjátékok

Ez a nap nevezetes lesz: a sárkány ellen mennek harcba a gyerekek! A kicsik közben megismerkedhetnek a középkori lovagok ruházatával, fegyverzetével is. De aki nem akar megküzdeni a füstöt okádó sárkánnyal, mehet kincsre vadászni vagy éppen lakomázni.

Jó időreRossz időre

július 19. - július 28.

Kerekítő, koncert, kavalkád

Kapolcs: Művészetek Völgye

Egy-két napra idén is érdemes ellátogatni a Művészetek Völgyébe. Közel Tapolca, akad szállás, és akkor már reggel ott kezdhetünk a Kaláka Versudvarban, hogy höcögjünk a gyerekkel a Kerekítő mondókás könyvei nyomán. Mondókázzunk, játsszunk, énekeljünk, hogy jól induljon a nap.

Jó időreRossz időre

augusztus 2.

Vitéz László szerelmes

Gyula: Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai, bábelőadás

A vár mögött, az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása programsorozat keretén belül mutatják be a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadását gyerekeknek. Az első székely bábhős, Vitéz László és felesége története három- és tízéves kor közötti gyerekeknek ajánlott.

Jó időre

augusztus 3.

Ahol zsiványságot tanítják

Zirc: Bakonyi Betyárnapok

Nem véletlen, hogy a Bakonyban idén már 21. alkalommal kerül sor erre a rendezvényre, ahol az egész család kikapcsolódhat. Lesz betyártanoda, betyáravatás, népi játékpark. Lehet kézműveskedni, lovas ügyességi versenyt és felvonulást nézni, és persze jókat enni. Egyaránt ajánlott kicsiknek és nagyoknak, fiúknak és lányoknak.

Jó időreRossz időre

augusztus 8. - augusztus 11.

Játékbirodalom

Zamárdi: Balatoni játszadalom

A mai gyerekeknek számtalan meglepő, új szórakozási lehetőséget nyújt a balatoni rendezvény, amelynek keretében megpróbálják megmutatni, hogy a régmúltban hogyan is játszottak a gyerekek. A Balaton közelsége persze csábít: persze hogy lesz vicces vízijárgány-bemutató is.

Jó időreRossz időre

augusztus 11.

Legendák nyomában

Budapest: Rúzsa Sándor, az alföldi betyár – mesejáték

A Szabad Tér Színház a Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt reneszánsz délelőttöket szervez. A vásári bábjáték (45 perc) mellett interaktív játék, kézműves foglalkozás, dal- és tánctanulás is várja a kicsiket. Ha valaki bábozni szeretne az előadás után, arra is van lehetőség. Pontos helyszín: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett található Szent Margit kolostor-romok, minden vasárnap délelőtt más előadás látható!

Jó időre

augusztus 11. - augusztus 19.

Duna-parti koncertek

Szigetszentmiklós: Summerfest fesztivál

Az évtizedes hagyományokkal bíró Summerfest nemzetközi fesztivál helyszínei: Tököl, Százhalombatta, Szigetszentmiklós. Utóbbi – a fővároshoz igen közeli – városba nemcsak a csodaszép Duna-part miatt érdemes ellátogatni, hanem össze lehet kötni a rendezvénnyel is. Szülőknek is nagyon jó programokat (például koncerteket is) kínálnak, de a gyerekeket is lekötik: kézműves foglalkozások közül választhatnak a fesztiválsátorban, és ha kedvük tartja, vitézi próbatételeket is kiállhatnak.

Jó időreRossz időre

augusztus 14.

A hagyományok útján

Hortobágy: Nemzeti Park – Gyalogtúra

A Mesél a múlt – Gyalogtúra a Meggyes Csárdához program keretén belül olyan helyre látogathatunk el, amit biztos, hogy nem látott mostanában a gyerekünk. Az 18. században épült csárda ma is olyan környezetben található, ami távol esik a „civilizációtól”. Korabeli bútorokat, tárgyakat láthatunk, megismerkedhetünk a füstös konyha, a tisztaszoba fogalmával. Megtapasztalhatjuk, hol éltek, ettek, mulattak, aludtak a pásztorok. Máskor is szerveznek kirándulást, érdemes figyelni a honlapjukat!

Jó időre

augusztus 18.

Építkezésre fel!

Budapest: Miniversum – Makettház-készítés

A Miniversum hétvégi játszóházi foglalkozásain építhetnek gyerekeink házat, sőt kertet is füvesíthetnek, hogy teljes legyen az összkép – a műveket haza is lehet vinni az összerakás után. Még digitális vonatozás is van, iPaddel, de akik a hagyományos játék hívei, azok sem maradnak program nélkül, természetesen adott a kézműveskedés is. Azoknak ajánljuk főként, akik szeretnének elmerülni a modellezés, a terepasztalok világában. Minden szombaton és vasárnap nyitva tart a játszóház

Jó időre

augusztus 20.

Szent István-nap

Ópusztaszer: Nemzeti Történeti Emlékpark

István király ünnepén az Árpád-emlékmű előtti téren ismert előadóművészek segítségével emlékeznek meg az államalapító uralkodóról. Ha a család már egyébként is tervezte megnézni a Feszty-körképet, ez a nap jó alkalom arra kirándulni. És persze ott vannak a jurták, a skanzen, a gyógynövényház – melyek kitűnő ünnepi programot kínálnak, egész napra.

Jó időre

augusztus 22. - augusztus 24.

Balatoni bohóckodás

Vonyarcvashegy: Pontyfesztivál

Mindjárt vége a nyárnak, bele kell húzni! Ha még nem voltunk a Balatonnál idén, akkor azért, ha meg már voltunk, de nem tudunk vele betelni, akkor pedig azért érdemes elmenni a „Ponty így jó” fesztiválra. Tökéletes alkalmat ad arra, hogy a család apraja-nagyja jól érezhesse magát. A halételkóstoláson kívül természetesen lesz kézműves vásár is, a Rendezvénytéren pedig sok nagyszerű műsor. Augusztus 22-én például Tüsi bohóc szórakoztatja az apró termetű nagyérdeműt, és lesz cirkusz is! Érdemes a többi napot is megnézni!

Jó időreRossz időre

augusztus 30.

És láss csodát!

Szentendre: Éjjel-nappal Fesztivál

Budapestről még hajóval is elindulhatunk, így akár még teljesebbé tehetjük a programot. A kikötőtől egy ugrás az óváros. Bámuljuk a macskaköves utcákat, majd meglátjuk: hoppá, csillár lóg az utcán a fejünk fölött? És ez nem is varázslat? Ráadásul most éjszakára sem zár be a város? Hát ezt mindenképpen látni kell. Na de az már biztos, hogy egy varázsló műve, hogy minden épület színpompás fénybe borul… A gasztronómiai és művészeti programok csak ráadások.

Jó időre

július 5. - július 7.

Balatoni buli

Keszthely: KeszthelyFest

Ha a Balaton környékén nyaralunk, július első hétvégéjén látogassunk el a magyar tenger fővárosába. Hatodik alkalommal rendezik meg a KeszthelyFestet, ahol a felnőtteknek és a gyerekeknek szóló programok remekül megférnek egymás mellett. Míg előbbieknek Caramel, a Hooligans vagy az Irie Maffia zenél, addig a Várkert árnyas szegletében, a Gyermekligetben játszóházzal, koncertekkel, bábelőadásokkal, játékparkkal szórakoztatják a gyerekeket.

Jó időreRossz időre