Szabadtéri programok
Nehéz dió, ha programtervezéskor figyelembe kell venni több korosztály kívánságát... Hanula Erika tippjei jönnek.

A Csupa Szív Magazin bloggere, Hanula Erika négygyerekes édesanya. Bence 12, Gergő 10, Dávid 7, Máté 3 éves. Ha valaki, Erika tudja, hogyan kell a család minden tagjának tetsző programot választani.

Legyen víz!

„Akár egynapos kirándulásról, akár nyaralásról van szó, a vízpart nekünk mindig nyerő választás – mondja Erika. – Még az sem feltétlenül baj, ha nem lehet fürdeni, mert a gyerekek ilyenkor is mindig találnak maguknak elfoglaltságot. A kisebbek kavicsot gyűjtenek, kacsát etetnek, a nagyobbak pedig együtt »bandáznak«. Sokat járunk Szentendrére, a szabadstrandon minden adott egy lazulós naphoz.”

Erikáéknak nagy kedvence még a magyar tenger, mert a környék tele van látnivalóval. „A zalavári Kis-Balaton Ház a tó természeti értékeit mutatja be, kifejezetten élvezték a gyerekek, Fenékpusztán pedig vezetett kiránduláson megnéztük a Tüskevárból ismert Matula bácsi kunyhóját. A Balatonon gyakran pattanunk biciklire is, a tó körüli kerékpárúton biztonságban tekerhetnek a gyerekek. A kempingeket is szeretjük, mert ott nyugodtan elengedhetem a nagyobbakat egy kis lófrálásra, amíg én a kicsikkel játszóterezek.”

Hanula Erika

Éljenek a gyerekbarát múzeumok!

„Egyre több múzeum gondol a gyerekekre – folytatja Erika. – Az interaktív kiállítási terek, a kézbe vehető tárgyak, az érintőképernyőn megjelenített segédanyagok mind azt a célt szolgálják, hogy lekössék a lurkók figyelmét. Tapasztalatom szerint sikerül is. A nagyobbak észrevétlenül tanulnak, míg a kisebbekre végre senki sem szól rá, hogy ne nyomkodják a gombokat. Nagy élmény volt a családnak Keszthelyen a Vadászati Múzeum és történelmi modellvasút kiállítás. A Festetics-kastély mögött található épület egyik részében egzotikus trófeákat láttunk, a másikban pedig Zala megye, a Semmering és Németország tájait modellezték le hatalmas terepasztalokon. De a fiaim a várakért is rajonganak. Sümegen nemcsak az erődítményt járhattuk körbe: a közeli Történelmi Élményparkban a középkori várak mindennapjait és az ostroméletet is megmutatják a látogatóknak.”

Frissítő városi séták

„Bár a kisebbek miatt még nem vállalkozunk hosszabb városnéző túrára, de egy-egy rövidebb séta azért nekik is belefér – meséli Erika. – Szeretünk például Budapest belvárosában csatangolni. Fagyizás közben jókat beszélgetünk, ha pedig szökőkúthoz érünk, megpihenünk a közelében, hogy a kicsik kedvükre pocskoljanak. Azokat a városokat különösen kedveljük, ahol több napra elegendő látnivalót találunk. Nyíregyházát nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek: állatkert, skanzen, botanikus kert, kalandpark, tófürdő és élményfürdő is van a szabolcsi megyeszékhelyen.”

Külön utakon
„A szünidő elején mindig összeírjuk a közelben fellelhető egy-, félnapos programlehetőségeket – mondja Erika. – Ha azt látjuk, hogy a gyerekek már nem találják a helyüket otthon, választhatnak a listáról egy úti célt, és felkerekedünk. Előfordul olykor, hogy egy-egy program nem »fekszik« minden korosztálynak, ilyenkor a férjemmel külön csapatra bontjuk a fiúkat, hogy mindenki boldog legyen.”