Szabadtéri programok
A PandArte bloggere, Bánhidi Dóra elárulja, kisfiával merre programoznak a legszívesebben.

Nagyon szeretem Magyarország sokszínűségét, amilyen pici, annyira változatos, és egyre csak több és több élménnyel várják a családokat országszerte – meséli Bánhidi Dóra, a PandArte bloggere. – Most összeírtam egy listát az aktuális kedvenceimről, amik közül sokat már mi is kipróbáltunk!

Aeropark

Nemrég Árminnal felfedeztük az Aeroparkot, ami, mint kiderült, Közép-Európa vezető repülőgép múzeuma! Hatalmas élmény volt mindkettőnknek felmászni a kisebb és nagyobb gépekre, ahol mindent meg lehetett nyomkodni :).
Az AEROPARK Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett helyezkedik el, könnyen észrevehető és jól megközelíthető. A repülőgép múzeumban megtekinthető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének szinte teljes fejlődéstörténete, a Li–2 típustól kezdve egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu–154-esen át a manapság is aktív L–410-es típusig, valamint látható még számos repülőtéri kiszolgáló eszköz. Nagyon érdekes és élményteli múltbéli utazás ez, interaktív programlehetőségekkel!
A látogatás ideje alatt ingyenesen igénybe vehető egy repülőszimulátor is, aminek segítségével a látogatók maguk is kipróbálhatják, milyen egy repülőgépet irányítani. Fontos, hogy a szimulátor hétvégén folyamatosan, hétköznap viszont csak előzetes egyeztetés alapján üzemel! Ha előre jelentkeztek, még az igazi repteret is körbeutazhatjátok egy buszos kis túrán!
https://aeropark.hu/

Őrségi kalandok

Ha az Őrségben jártok, mindenképpen nézzétek meg Szalafőn a skanzent, ami mellett még egy vadiúj, természetközeli játszóteret és egy belső kis játszóházat is találtok! Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki lakóházaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, melyek a szereket alkotják. E többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét.
A műemlékegyüttes melletti játszótér látványos és szórakoztató játékokkal várja a gyerekeket, amik szinte kizárólag fából és egyéb természetes anyagokból készültek. A skanzennel szemben pedig étterem, szuveníres kisbolt és egy szuper belső játszóház várja a gyerekeket, ami egy népmesén vezeti végig őket, miközben kipróbálják az izgalmas játékokat!
https://kirandulastippek.hu/orseg/szalafo-pityerszer

Veszprémi Állatkert – Afrika szavanna játszótér

A Veszprémi Állatkert egy csodahely, már annyi a látnivalója, hogy érdemes több napra érkezni, a Balatontól mindössze 15 km-re található gyerekparadicsomba! Saját tapasztalatom alapján tudom, hogy a felnőttek is elképesztően jól érzik itt magukat, pláne mióta 2018 júliusában megnyitott az állatkert új, Afrika szavanna játszótere.
Ez a játszótér hamar a gyerekek egyik kedvenc célpontjává vált. Az Afrika tematikájú játszótéren a gyerekek bepillantást nyerhetnek Afrika különleges állatvilágába, a tanzániai Serengeti Nemzeti Park felfedezésébe. Az élményhajón eljátszhatják, hogyan érkeztek az első állatok Afrikából a Veszprémi Állatkertbe. Próbára tehetik ügyességüket a drótkötélpályán, az ugrálón és a különböző mászókákon. Megemlékezve a híres Afrika-kutató, Bernhard Grzimek munkásságáról, a játszótéren még egy különleges zebracsíkos szafari repülő is landolt, amelybe a gyerekek fel is mászhatnak, majd lecsúszhatnak!
A közel 1 hektáros élményjátszótéren 25 különböző játszóelem várja a kisebb és nagyobb gyermekeket egyaránt. A függőágyas hintától a nagy lengőkötél-hintán át, a szafari terepjáróig számos különleges játszóelem teszi egyedivé ezt a zseniális helyet.
http://www.veszpzoo.hu/

Mezítkáli – Mindszentkálla

Igazi felfedezés volt számunkra a Káli-medencében a Mezítkáli park! Szuper kaland ide betérni a gyerekeknek, és meditatív terápia a felnőtteknek. A parkot ugyanis egy idős és nagyon kedves házaspár úgy találta ki, hogy a gyerekek nagyon jól és szépen el tudnak játszani önállóan, hiszen biztonságos és érdekes játékok várják őket, a szülők közben pedig a fűben található plédeken pihenhetnek. Olyanról is hallottam, hogy aludni is tudtak! Ami a mezítlábas terepeket illeti, közel 30-féle izgalmas, száraz járófelület várja a látogatókat, emellett pedig még egyéb játéklehetőségeket is fel lehet fedezni. A kedvenceink voltak például a faautók, amiket egy kötélen le lehetett ereszteni, aztán felcsörlőzni, a kis vesszőből készült babaház, a fa vasútpálya és a golflabdás kaland. Ha arra jártok, a mezítlábas élmények előtt vagy után, ki ne hagyjátok a Balaton-felvidék legfinomabb fagyiját a Kő fagyi? fagyizóban, ami kb. 1 perc sétára van a parktól. Fontos, hogy a park szerdától vasárnapig, 10–19 óráig tart nyitva!
https://www.facebook.com/mezitkali/

Folly Arborétum

A Folly Arborétum eddig is a kedvenceink közé tartozott, de idén nyáron nagyon megleptek minket azzal, hogy bővítették és újítottak rajta, így ha lehet, még gyerekbarátabb hely lett, pedig eddig sem panaszkodtunk! Ez a hely nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, négy generáció elkötelezett munkája és kitartása. A család 113 éve dolgozik azért, hogy évről évre minél több ember legyen részese ennek a családi történetnek, az ide látogató megismerje a százéves cédrusok nyugalmát, a varázslatos balatoni panorámát, a borokat és a háziszörpöket, a kisebb sofőrök legnagyobb örömére.
http://follyarboretum.hu/

Régi és új kedvencek
Idén a Folly Arborétum már egy saját étteremmel is büszkélkedhet, aminek van egy közel 100 fős külső grillterasza, amiről csak csodálni lehet a balatoni panorámát! A terasz mellé, nagyon figyelmes módon, a gyerekeknek különböző játéklehetőségekkel készültek, mint például szuper rejtekhely a bambuszerdőben, hinta, homokozó, nem sokkal messzebb pedig egy vadiúj óriás csúszda várja a nagyobbakat. Ezek mind újdonságok, de természetesen megtaláljátok a régebbi kedvenceket is, mint a nagy mókuskereket, a forgóhintát, a mini canopyt és a magas faházat.